Србобранским установама 5,4 милиона за пројекте енергетске ефикасности

kler 10 Dec 2016 13:26
Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, уручио је данас 27 уговора корисницима који су добили бесповратна средства за суфинансирање реализације пројеката по пет конкурса. И општина Србобран са своје две установе – Центром за спорт и туризам и Предшколском установом “Радост”, нашла се међу самоуправама којим су за добро припремљене пројекте додељена средства.Србобранске установе појавиле су се на конкурсима за финасирање постављања штедљиве унутрашње расвете, где је аплицирао Центар за спорт и туризам, као и за постављање и примену топлотних пумпи за загревање и хлађење објеката, где је конкурисала ПУ “Радост”. Првој установи је припало 2,1 милиона динара, а другој 3,3 милиона динара.

Секретар Грбић је изразио задовољство што је сваке године све више институција заинтересовано за ове конкурсе. Додао је да ће у циљу примене обновљивих извора енергије и спровођења мера енергетске политике, ресорни покрајински секретаријат и убудуће наставити са овим програмима.

“Важно је истаћи да реализацијом ових програма утичемо и на трошковну страну буџета институција, јер добијају јефтинији систем грејања или хлађења. То сигурно обезбеђује подизање конкурентности и бољег пословања институција, јер када се растерете трошкова за енергенте, средства могу да усмере тамо где су им потребнија”, казао је секретар Грбић и додао да Покрајински секретаријат за енергетику све институције које су добиле средства гледа као партнере у заједничком послу који треба да обезбеди ефикаснију примену обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

Прецизно, општини Србобран одобрена су средства за топлотне пумпе у вртићу “Бубамара” Надаљ у износу од 3.320.000, као и за штедљиву унутрашњу расвету у спортској хали у Србобрану у износу од 2.108.000 динара. Посебно ангажована у припреми пројеката и поступку аплицирања била је Канцеларија за локални економски развој, чији је су неки од основних задатака управо ове активности.

“Веома сам задовољан што смо данас присуствовали потписивању уговора, након чега следи реализација ових пројеката. Општина Србобран препознала је потребу да подржи овакве пројекте јер они у великој мери омогућују боље услове за све кориснике спортске хале и малишане у вртићу ‘Бубамара’ у Надаљу. Значајну подршку у реализацији имали смо, пре свега, од председника општине Србобран Нешка Честића и Јавног предузећа ‘Дирекција за урбанизам и изградњу’, а резултат заједничког рада су ова добијена средства. Локална самоуправа ће за ‘Бубамару’ обезбедити додатних 1,6 милиона динара за реализацију пројекта, док ће пројекат унутрашње штедљиве расвете у спортској хали бити издвојено још 1,1 милион динара. Улагање сопстевних средстава у мањем проценту део је преузетих обавеза приликом потписивања уговора. Ови пројекти на дуге стазе веома су значајни јер на тај начин штедимо енергију, што је добро са аспекта заштите животне средине, али и смањења трошкова за функционисање објеката”, рекао је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, члан Општинског већа и шеф Канцеларије за локални економски развој.

Он је саопштио и да је недавно је буџет општине Србобран уплаћено 370.000 динара за суфинансирање чланарине према Развојној агенцији, средства која су обезбеђена кроз конкурс Министарства привреде. “До краја године имамо предвиђене активности на пројекту уградње видео надзора у вртићу у Надаљу, Основној школи ‘Петар Драпшин’ у Турији и централној раскрсници у овом месту, што је веома важно за безбедност наше деце и грађана. Поред ових активности, чекамо резултате поједних конкурса, а оно што нас са сигурношћу очекује је конкурисање у оквиру прекограничне сарадње са Мађарском. Такође, општина Србобран ће до краја године покушати да обезбеди средства из буџета Покрајинске владе за пројекат енергетске ефикасности у једној од основних школа”, рекао је Девељачки.

Задовољство због потписаних уговора исказала је и Александра Врсајковић, директорка Предшколске установе “Радост”. “Грејање у свим нашим објектима је поприлично старо и имамо намеру да ускоро, кроз пројекте као што је овај, уз подршку локалне самоуправе, заменимо постојеће грејање неким новим и ефикаснијим. Грејање топлотним пумпама може донети уштеду и до 75 одсто у односу на друге видове грејања. Од јануара настављамо да конкуришемо са пројектима за енергетску ефикасност, како бисмо, осим грејања, обезбедили замену постојеће столарије у неколико објеката или заменили комплетно осветљење”, рекла је Врсајковић.

Уговор у име Центра за спорт и туризам потписала је директорка Бојана Јокић. Према њеним речима, инсталирање штедљиве расвета донеће значајне уштеде за ову установу, а сав новац који преостане на тај начин може бити преусмерен у друге пројекте одржавања и унапређења објекта. “Имамо идеје како спорстку халу учинити још бољом и верујем да уз подршку оснивача и Канцеларије за локални економски развој, можемо спортистима, клубовима, рекреативцима и свим другим корисницима понудити простор у ком ће се осећати пријатно и који ће радо посећивати”, рекла је Јокић.

Komentari su zatvoreni