OSMORO mladih, školovanih ljudi, dobilo je šansu da budu inicijatori privrednog života u opštini Srbobran. Oni su angažovani kao volonteri u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj (KLER), u kojoj će njihov zadatak biti da uspostave kontakt sa preduzetnicima, poljoprivrednicima i udruženjima u opštini i budu servis za ostvarenje svake dobre razvojne ideje.

– Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj osnovana je 2013. godine, ali dosad nije funkcionisala. Predviđeno je da ona bude centar saradnje sa opštinama u okruženju, sa institucijama u pokrajini i republici, lokalnim zajednicama u inostranstvu, sa kojim smo zbratimljeni, kao i sa raznim fondovima – rekao je predsednik opštine Srbobran Neško Čestić.

Opština je raspisala konkurs za prijem troje volontera u KLER, ali je zbog velikog interesovanja primljeno osmoro.

– Drago mi je da su ovi mladi ljudi prepoznali šansu da se kroz rad u Kancelariji usavršavaju, ali i da učine nešto za svoju lokalnu sredinu. Oni su po struci pravnici, ekonomisti, inženjeri, tehnolozi… Raznolikost njihovih zvanja doprineće da bude obuhvaćeno više oblasti u kojima će Kancelarija moći da deluje – istakao je Radivoj Debeljački, rukovodilac KLER i član Opštinskog veća, zadužen za oblast međunarodne i regionalne saradnje i lokalni ekonomski razvoj.

Volonteri su podeljeni u dve grupe od po četiri člana i trenutno su zaokupljeni sastavljanjem baze podataka o nosiocima privrednog života u opštini.

– Pripremamo se za pisanje projekata, kojima ćemo konkurisati za pomoć iz raznih fondova. Da bi to bilo olakšano, opština mora da bude kompjuterski umrežena, čemu ću moći da dam poseban doprinos – kaže volonter Stevan Pivnički, koji je završio Visoku školu strukovnih studija za informacione tehnologije (ITS) u Beogradu.

Srbobran je nekad bio čuven po kombinatu “Elan”, gigantu poljoprivredno-industrijske proizvodnje, koji je propao. Mirjana Vujić, volonterka KLER, koja je završila Tehnološki fakultet, naglasila je da želi da opština Srbobran ponovo ima velika preduzeća.

– Ovde sam zasnovala porodicu i želim da i mom detetu sutra bude bolje – poručila je Mirjana.

IZ OPŠTINE U – FABRIKU

DEBELJAČKI je predočio da volontiranje u KLER predstavlja usavršavanje kadrova za potrebe lokalne samouprave.

– Trenutno je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali očekujemo da dođe do reorganizacije opštinske uprave i da se za ove mlade ljude, ako se pokažu, otvore radna mesta – kazao je Debeljački.