Srbobran i Miškin potpisali Sporazum o saradnji

kler,naslovna 24 Jul 2017 15:49

 

 

Gradska oblast Miškin – Jaroslavska oblast – Ruska Federacija, i Opština Srbobran – Republika Srbija, potpisale su sporazum o saradnju “u cilju razvijanja tradicionalno dobrih odnosa, razmene iskustava, produbljivanja uzajamnog razumevanja i učvršćivanja prijateljstva među nardoima Rusije i Srbije”.

Ovo stoji u prvim redovima sporazuma koji su 15. jula u Miškinu potpisali Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, i Olga Minajeva Viktorovna, predsednica Gradske oblasti Miškin.

Ukupno osam tačaka Sporazuma regulišu odnose dve strane i pružaju im mogućnost da održavaju “tesne veze i kontakte, razmenjuju informacije i iskustva po pitanjima za koje postoji uzajamni interes i preduzimaju sve mere za realizaciju razmene i saradnje u oblasti privrede, trgovine, nauke, kulture, sporta, turizma i u drugim oblastima u kojima postoji zajednički interes”.

 

 

Na potpisnicama je da stvore uslove za “uspostavljanje i unapređivanje privredno-ekonoske saradnje neposredno kroz kontakte poslovnih partnera, razmenu iskustava i zannja, organizivanjem poslovnh susreta, konferencija, sajmova, izložbi i drugih oblika prezentacije i marketinga”. Pojedini članovi dokumenta ovu saradnju preciziraju u oblasti kulture, turizma i drugim oblastima, predlažući kontakte među stvaralačkim kolektivima, udruženjima i fondovima, posebno organizovanjem umetničkih festivala, razmenom izložbi i ostalim vidovima saradnje”.

Po povratku iz Rusije predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški izneo je ocenu da je ovaj Sporazum dobra šansa za Srbobran.

 

 

 

“Naš cilj je uspostavljanje čvrstih odnosa u svakoj oblasti koju precizira i nudi potpisani sporazum. Iako je prostorna razlika između Miškina i Srbobrana 2.500 kilometara, to nije barijera za uspešnu saradnju naših opština. Predložili smo da se u oblasti poljoprivrede razmenjuju iskustva, tehničke inovacije i primeri dobre prakse, a naglašena je i mogućnost da naši poljoprivrednici koriste njihovo tržište. U oblasti turizma možemo dosta toga da naučimo od njih, pogotovo kada su u pitanju muzejske prezentacije, ali i samom odnosu prema turizmu. Mi od našeg podneblja tek treba da napravimo turistički potencijal. Predložili smo razmenu najboljih đaka, što su oni vrlo rado prihvatili. Naši đaci i studenti bi posetili Jaroslavsku oblast, a njihovi bi pored obilaska našeg grada, posećivali i naše odmaralište u Sutomoru. Dali smo predlog i da se osnuje zajednički fond koji bi finansirao projekte od značaja za privrednu aktivnost Miškina i Srbobrana. Takođe, dve važne oblasti u kojima bi odmah mogla biti pokrenuta saradnja su oblast pravoslavne vere, koja je od velikog značaja za kulturu i istoriju dva naroda, i negovanje uspemena iz Narodno-oslobodilačkog rata i II svetskog rata”, rekao je Paroški.

Paroški je podsetio je da su saradnju sa opštinom Srbobran inicirali predstavnici Miškina, a razlog za to su istorijske činjenice koju vezuju Jaroslavsku oblast i Srbobran. Naime, u oktobru 1944. godine jedinice Crvene armije, zajedno sa partizanskim jedinicama, oslobodile su Srbobran i smestile u ovom gradu svoj štab.

“U Srbobranu je dva meseca boravio štab Trećeg ukrajinskog fronta, na čelu sa maršalom Tolbuhinom, koji je bio smešten u kući Kaćanskih. U toj kući su se pravili planovi o daljem nastupanju Crvene armije i partizanskih jedinica. Pošto je Tolbuhin iz Jaroslavske oblasti, iz okoline Miškina, inicijativa je stagla iz ovog grada, Koliko je za predstavnike oblasti Miškina značajna istorija i saradnja sa opštinom Srbobran, govori i način na koji je dočekana naša delegacija. Domaćini su nam ukazali veliku čast, učestvovali smo u defileu povodom njihovog velikog praznika i veoma smo zahvalni domaćinima na prijemu. Očekujem izuzetno dobru saradnju, što je evidentno već nakon prve posete”, istakao je Paroški i izrazio nadu da će saradnja biti ostvarena u oblasti privrede, u oblasti turizma, kulture, sporta, kroz razmenu iskustava i znanja. Povratna poseta partnera iz Rusije trebalo bi da bude 19. oktobra, za Dan opštine Srbobran.

 

 

 

Delegaciju opštine Srbobran činili su, uz Radivoja Paroškog, predsednica Skupštine opštine Milena Alargić, članovi Opštinskog veća Radivoj Debeljački, Nebojša Nedeljković i Todor Šimpraga, kao i direktorka Doma kulture Branislava Sekulić.

Sporazum je potpisan na pet godina, sa automatskim produženjem na još pet. Pre odlaska u Rusiju opština Srbobran dobila je saglasnost Vlade Republike Srbije za potpisivanje Sporazuma. Miškin ima oko 6.500 stanovnika, na obali je reke Volge, ali godišnje ga poseti oko 200.000 turista, posebno zbog vrednih muzeja.

 

Tags: , , , Komentari su zatvoreni