Srbobranu 7 miliona dinara od Uprave za kapitalna ulaganja

kler 24 Feb 2017 8:55

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević uručili su danas ugovore predstavnicima gradova, opština i zdravstvenih institucija, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Ukupan iznos dodeljenih sredstava je 1.404.436.320,oo dinara i taj iznos dobiće 39 opština i 11 institucija za realizaciju 68 projekata.

Među ovim opštinama i ustanovama nalaze se i opština Srbobran i Dom zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, kojima je ukupno pripalo 7,1 miliona dinara za dva važna projekta. Za rekonstrukciju i sanaciju sportske hale i pratećih objekata izdojeno je 4.161.672.94 dinara a za dogradnju Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić” 2.935.772.70 dinara. Ugovore su potpisali dr Ilija Gazepov i Todor Šimpraga, članovi Opštinskog veća zaduženi za zdravstvo i sport i omladinu.

“Veoma sam srećan jer je naporan rad krunisan potpisima na našim projektima. Ovo je prvi put da se u Domu zdravlja stvara i gradi nešto novo, čime će na dobitku biti i građani i zaposleni u Domu zdravlja. Gradi se novi, zdravi deo pedijaterije, gde će se primati zdrava deca na sistematske edukativne preglede, vakcinaciju, i neće više biti mešanja zdrave i bolesne dece. Projekat će biti realizovan u toku godine. Dugujemo zahvalnost predsedniku opštine Nešku Čestiću, Odeljenju za urbanizam i načelnici Snežani Bajić, i svim drugim zaposlenimia, posebno Persidi Grujić, koji su i danju i noću radili na pripremi dokumenatacije. Zahvalnost dugujemo i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i samom Domu zdravlja”, rekao je dr Gazepov. Iskreno zadovoljstvo iskazao je i njegov kolega Šimpraga, koji je istakao da će novac biti utrošen za sanaciju sanitarnih čvorova. On je posebno izdvojio rad Radivoja Debeljačkog, člana Opštinskog veća i rukovodioca KLER-a, koji je i pisao projekat, ističući da je na delu dokaz da lokalna samouprava, u saradnji sa Pokrajinskom vladom, daje važnu poziciju sportu u opštini Srbobran.

Inače, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je tokom januara sprovela sedam konkursa, i to za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kulture, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, razvoja sporta, saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i zaštite voda i zdravstvene zaštite.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je prilikom dodele ugovora na činjenicu da je i u prethodnom šestomesečnom periodu Pokrajinska vlada za gotovo svih 45 opština na teritoriji Vojvodine izdvojila 1.8 milijardi dinara. On je dodao da je od to ogromnog značaja i da očekuje od opština i institucija koje su danas dobile sredstva da budu odgovorne i efikasne u realizaciji projekata, kao i to da projekti treba da budu završeni do kraja godine da bi se već sledeće moglo krenuti u realizaciju novih. Predsednik Mirović je istakao važnost politike okupljanja oko projekata i rekao da sinergija zajedničkog rada lokalnih samouprava, pokrajinske i republičke vlade donosi i bolji rezultat.

Za realizaciju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovne i investicione klime u Kikindi, Šidu, Baču, Kanjiži, Bačkom Petrovcu, Inđiji, Irigu, Subotici, Bačkoj Palanci u Beloj Crkvi izdvojeno je 250 miliona dinara; za realizaciju projekata koji doprinose razvoju, očuvanju, unapređenju i zaštiti kulturnih i nacionalnih posebnosti lokalne sredine, Kanjiža, Senta, Šid, Plandište i Novi Kneževac dobiće 46,8 miliona dinara, dok će unapređenju sporta u Malom Iđošu, Beočinu, Titelu, Plandištu, Žablju, Srbobranu, Apatinu i Temerinu biti usmereno ukupno 70 miliona dinara. Za poboljšanje uslova rada ustanova predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja 50 miliona biće usmereno za projekte u Vrbasu, Beočinu, Baču, Opovu, Vršcu, Sečnju i Irigu; za vodosnabdevanje i zaštitu voda Vršcu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Apatinu, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Kovačici, Kuli, Opovu, Odžacima, Pećincima i Sremskim Karlovcima dodeljeno je 350 miliona. Projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture u Novom Bečeju, Novom Sadu, Malom Iđošu, Odžacima, Pećincima, Bečeju, Sremskoj Mitrovici dodeljeno je 350 miliona, a u oblasti zdravstvene zaštite 237,6 miliona dodeljeno je ulaganjima u projekte u Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Bačkom Petrovcu, Opovu, Srbobranu, Temerinu i Čoki. Za finansiranje i sufinansiranje nabavke medicinske opreme, 50 miliona dinara dobilo je 11 zdravstvenih institucija u Pokrajini.

Prema rečima Nedeljka Kovačevića, direktora Uprave za kapitalna ulaganja, sredstva su opredeljena dobrim projektima čiji je cilj smanjenje jaza između razvijenih i nerazvijenih opština u Vojvodini. On je pozvao lokalne samouprave da buduće projekte pripremaju pažljivo, kako bi se Vojvodina ravnomerno razvijala i kako bi se podjednako ulagalo u sve oblasti.

Komentari su zatvoreni